Bytte løpesko, fritidssko eller joggesko

Πέντε σημάδια για το πότε πρέπει να αλλάξετε τα αθλητικά παπούτσια σας

Όλα τα παπούτσια θα φθίνουν με την πάροδο του χρόνου, ακόμα κι αν δεν τα έχετε χρησιμοποιήσει για καιρό. Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας που λέει ότι τα παπούτσια τρεξίματος κρατούν περίπου 1000 χλμ +/- 200 χλμ. Αυτό φυσικά ποικίλει από παπούτσι σε παπούτσι και από το πόσο καλά ή λιγότερο έχουν χρησιμοποιηθεί. Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για καταπονήσεις που μπορεί να υπάρχουν στο παπούτσι και εκτιμήσεις που μπορείτε να κάνετε σχετικά με το αν πρέπει να αντικαταστήσετε τα παπούτσια τρεξίματος σας.

1. Δεν θυμάστε πότε αγοράσατε νέα παπούτσια τρεξίματος

Τα παπούτσια έχουν μια διάρκεια ζωής που τη μετράμε συνήθως σε χιλιόμετρα, αλλά ακόμα και τα αχρησιμοποίητα παπούτσια μπορούν να φθειρούν σε ένα χρόνο ή δύο. Το αφρώδες υλικό που αποτελεί το πιο κρίσιμο μέρος της απορρόφησης κραδασμών του παπουτσιού θα υποστεί φθορά και θα γίνει λιγότερο αντιδραστικό και "ζωντανό" με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα και με περιστασιακή χρήση, συνιστάται να ανανεώνετε τα παπούτσια τρεξίματος σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και με τακτική χρήση κάθε 3-6 μήνες.

Άσπρα παπούτσια τρεξίματος με καλή απορρόφηση κραδασμών

Τα παπούτσια μας στη Famme διαθέτουν μια chunky εξωτερική σόλα από ελαφρύτερο EVA αφρώδες υλικό, και σε συνδυασμό με την εσωτερική σόλα από Ortholite προσφέρει μια εκπληκτική διάρκεια ζωής. Η προσεκτικά κατασκευασμένη μίξη των διάφορων χαρακτηριστικών που διαθέτει, την κάνει ένα καταπληκτικό παπούτσι τρεξίματος. Ρίξτε μια ματιά στα σχόλια που έχουμε λάβει γι' αυτά στη σελίδα προϊόντος μας.

2. Τα παπούτσια σας έχουν περισσότερες ρυτίδες από τα πόδια μετά από ένα μακρύ μπάνιο

Ένας από τους καλύτερους οπτικούς δείκτες για την φθορά του παπουτσιού είναι η συμπίεση του αφρού της ενδιάμεσης σόλας. Ο αφρός που έχει χάσει την αντίδραση του θα έχει οριζόντιες ρυτίδες και θα φαίνεται "στριμωγμένος".

Αυτός είναι ένας καλύτερος δείκτης από την καουτσούκ σόλα του παπουτσιού - κάποιοι δρόμοι και πεζοπόροι φθείρουν μέρη της καουτσούκ σε λιγότερο από 150 χιλιόμετρα λόγω της τριβής που βιώνουν το παπούτσι και τα πόδια.

3. Έντονες και εσωτερικές φθορές

Ελέγξτε για τρύπες ή ασυνήθιστη φθορά. Αυτά είναι δείκτες ότι το παπούτσι έχει φθαρεί και θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Ενώ οι περισσότεροι δεν χρειάζεται να αντικαθιστούν τα παπούτσια τους κάθε 6 μήνες, είναι καλή ιδέα να τα εξετάσετε προσεκτικά μετά από 6 μήνες χρήσης. Αυτό θα σας δώσει μια καλή ένδειξη για το πώς φθείρονται τα παπούτσια σας.

4. Φθορά στην εξωτερική σόλα

Ρίξτε μια ματιά στο κάτω μέρος του παπουτσιού σας; Αν η σόλα είναι πολύ φθαρμένη σε μια περιοχή, είναι πιθανό να είναι καιρός να αντικατασταθούν.

Τοποθετήστε το παπούτσι σε μια επίπεδη, ομοιόμορφη επιφάνεια στο ύψος των ματιών. Τα περισσότερα παπούτσια θα πρέπει να είναι σταθερά και ισόπεδα, χωρίς να ανατραπούν ή να κουνιούνται. Αν οι προεξοχές (καουτσούκ τμήματα) στην εξωτερική σόλα είναι πιο φθαρμένες, το παπούτσι μπορεί να ανατραπεί ή να κουνιέται, ή ακόμα και να κάθεται λοξά.

Η "κανονική" φθορά συμβαίνει στο εξωτερικό της φτέρνας και ομοιόμορφα σε όλη τη μπάλα του ποδιού. Αν παρατηρήσετε υπερβολική φθορά σε άλλες περιοχές, μπορεί να είναι ένδειξη ότι το παπούτσι είναι φθαρμένο, ή ότι μπορεί να χρειαστείτε άλλο τύπο παπουτσιού για τις βιομηχανικές σας ανάγκες.

5. Όλα αρχίζουν να πονάνε

Θα ήταν κάτι αν δεν χρειαζόταν ποτέ να αγοράσετε ένα νέο ζευγάρι παπούτσια ξανά. Αλλά όσο περισσότερο ξεπερνάτε τη διάρκεια ζωής ενός παπουτσιού, τόσο λιγότερη στήριξη και απορρόφηση κραδασμών θα έχει, κάτι που προκαλεί επιπλέον στρες και κούραση στα πόδια, τις γάμπες, τα γόνατα και τους γοφούς.

Ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μας σχετικά με την προφορά, την υπεροπτική και την υποτροπική κίνηση και τους πόνους που μπορεί να προκύψουν από αυτά.

Αν τα παπούτσια τρεξίματος σας φαίνονται επίπεδα, ή αν έχετε αρχίσει να παρατηρείτε μικρές ενοχλήσεις στα γόνατα ή τα πόδια σας; Αν βιώνετε πόνους και οι εμφανιζόμενοι πόνοι φαίνεται να συνδυάζονται με το παπούτσι που χρησιμοποιείτε και αρχίζει να γίνεται παλιό, η αντικατάσταση τους με ένα νέο, φρέσκο ζευγάρι μπορεί να προσφέρει μια πολύ αναγκαία ανακούφιση στο σώμα σας.

Αν πιστεύετε ότι τα παπούτσια έχουν δημιουργήσει λανθασμένο φορτίο και φθορά σε διάφορα μέρη του σώματος, θα είναι απαραίτητο να δώσετε προσοχή σε προληπτικά μέτρα ώστε ο πόνος να μη χειροτερέψει. Ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μας σχετικά με την προληπτική προπόνηση.

Συμβουλές για να διατηρήσετε την ποιότητα

  • Κρατήστε τα στεγνά. Μετά από βροχή ή έντονη χρήση που έχει προκαλέσει εφίδρωση, γεμίστε τα με εφημερίδα ή παρόμοιο χαρτί και αφήστε τα να αεριστούν. Κάντε μόνο επιφανειακά πλύματα για βρωμιά και παρόμοια σε αθλητικά, ή παπούτσια τρεξίματος και μην τα βάζετε ποτέ σε πλυντήριο ρούχων. Ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μας εάν έχετε αμφιβολίες για πώς να πλύνετε παπούτσια!

Τα πολυλειτουργικά παπούτσια μας μπορεί να πλυθούν στο πλυντήριο. Αφαιρέστε τα κορδόνια και την εσωτερική σόλα και θέστε το πλυντήριο 30 βαθμούς με χαμηλές στροφές. Τα άσπρα παπούτσια είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να διατηρούν περισσότερο το άσπρο χρώμα.

  • Εναλλάξτε τα παπούτσια σας. Μπορείτε να κερδίσετε περισσότερους χιλιόμετρα από κάθε ζευγάρι παπούτσια αν δεν τα χρησιμοποιείτε τις επόμενες ημέρες. Η αφρώδης μεσαία σόλα μπορεί να χρειαστεί έως 24 ώρες για να ανακτήσει πλήρως. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά το ποσοστό των τραυματισμών εναλλάσσοντας τη χρήση μεταξύ δύο διαφορετικών ζευγαριών παπουτσιών, καθώς το σώμα κάνει μικρές προσαρμογές σε κάθε ένα.
  • Κρατήστε τα δροσερά. Εκτός αν πρόκειται για ένα αποσυρμένο ζευγάρι sneakers που έχουν τεθεί στην άκρη για αυθόρμητη χρήση, όπου φυλάτε ένα σετ αθλητικών ρούχων και παπουτσιών στο αυτοκίνητο, προσπαθήστε να μην κρατάτε τα παπούτσια σας σε αυτοκίνητο που μπορεί να γίνει εξαιρετικά ζεστό ή κρύο.

Με τα παπούτσια που χρησιμοποιείτε τακτικά, είναι προτιμότερο να αποθηκεύετε τα σε ένα μέρος που να τους δίνει τη δυνατότητα για καλή κυκλοφορία του αέρα και όπου να εκτίθενται σε όσο το δυνατόν λιγότερη σκόνη που μπορεί να κολλήσει σε ευαίσθητα υλικά.

Επιστροφή στο ιστολόγιο