Hvordan vaske treningstøy | vedlikehold og vask av treningstøy

Πώς να πλύνετε τα αθλητικά ρούχα

Δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι κάποια ρούχα, και ειδικά αθλητικά ρούχα, μπορεί να κρατήσουν δυσάρεστη οσμή λίγο παραπάνω, ακόμα κι αν είναι φρεσκοπλυμένα. Τα αθλητικά ρούχα σας μπορεί να σας "παίζουν" trick, αρχίζοντας να μυρίζουν ξανά μόλις αρχίσετε να κινείστε. Μπορούμε να σας δώσουμε μερικές καλές συμβουλές σχετικά με το πώς να πλένετε και να διατηρείτε τα αθλητικά σας ρούχα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Τα αθλητικά σας ρούχα είναι λειτουργικά με τέτοιο τρόπο ώστε να σας κρατούν στεγνούς και να σας κάνουν να αισθάνεστε φρέσκοι και σπορτίφ. Μετά από μια έντονη προπόνηση, πολλοί παρατηρούν ότι δεν μυρίζουν ακριβώς τέλεια και ο ιδρώτας μπορεί να διεισδύσει καλά στα ρούχα σας. Αν πλυθεί λάθος το αθλητικό σας ρούχο, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην αφαιρείται η οσμή, και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μυρίζει ακόμα χειρότερα από πριν. Ανεξάρτητα από το αν τα αθλητικά ρούχα είναι ακριβά ή φτηνά, η οσμή του ιδρώτα δεν πρέπει να μένει στο ύφασμα, και αυτό έχει να κάνει μόνο με το πώς θα πλύνετε σωστά τα ρούχα.

 

Πόσο συχνά πρέπει να πλένω τα αθλητικά μου ρούχα;

Ελπίζουμε ότι έχετε λίγη έξτρα ενέργεια μετά την προπόνηση για να κάνετε πλύσιμο, γιατί αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την κακή και ξινή οσμή να κολλήσει στα ρούχα σας. Με άλλα λόγια, είναι πολύ σοφό να πλένετε τα αθλητικά ρούχα το συντομότερο δυνατό μετά τη χρήση. Εάν για κάποιον λόγο δεν μπορείτε να τα πλύνετε αμέσως, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε να τα βάλετε μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα και καλύτερα να τα κρεμάσετε ώστε να αερίζονται λίγο.

Σας προτείνουμε έντονα να πλένετε τα αθλητικά ρούχα μόνα τους για να αποφύγετε αποχρώσεις, και να μην μεταφέρεται η οσμή στα άλλα ρούχα σας.

 

Ποιο απορρυπαντικό;

Το είδος του απορρυπαντικού που χρησιμοποιείτε μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για το πόσο καιρό διατηρούν την ποιότητά τους τα αθλητικά ρούχα. Καταρχάς, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται το απορρυπαντικό σε μορφή σκόνης, και συνιστάται να χρησιμοποιείται υγρό απορρυπαντικό για τα αθλητικά σας ρούχα. Ρισκάρετε ότι η σκόνη δεν θα ξεπλυθεί σωστά, κάτι που μπορεί να φθείρει το ύφασμα. Με αυτό να είπαμε, υπάρχουν διάφορα απορρυπαντικά που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για πλύσιμο αθλητικών ρούχων. Τα σημερινά απορρυπαντικά είναι σε θέση να καθαρίσουν τα leggings σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, οπότε δεν χρειάζεται να αγχώνεστε ότι τα ρούχα σας δεν θα απαλλαγούν από την οσμή του ιδρώτα. Εάν τα αθλητικά σας ρούχα περιέχουν κάτι από μαλλί, θα πρέπει να πλένονται με ειδικό απορρυπαντικό όπως το milo.

Είναι καλή ιδέα να ξεπλένετε τα αθλητικά ρούχα σε κρύο νερό πριν τα πλύνετε, για να αφαιρέσετε το αλάτι και άλλα υπολείμματα που έχουν συσσωρευτεί.

 

Ποιο πρόγραμμα πλυντηρίου να χρησιμοποιήσω;

Τα περισσότερα πλυντήρια έχουν ένα πρόγραμμα σπορ, και συνιστάται να το χρησιμοποιείτε γιατί έχει προσαρμοστεί για αθλητικά ρούχα, και με αυτόν τον τρόπο το ρούχο πλένεται πιο αποτελεσματικά. Ορισμένα πλυντήρια δεν έχουν ένα τέτοιο πρόγραμμα και τότε συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε τον συνθετικό κύκλο, καθώς η λειτουργία είναι αρκετά παρόμοια.

 

Πόσες βαθμούς να χρησιμοποιήσω;

Ένας από τους λόγους που τα αθλητικά ρούχα μυρίζουν ακόμη ξινά μετά το πλύσιμο είναι επειδή συνήθως πλένονται σε χαμηλή θερμοκρασία. Συνιστάται πάντα να ελέγχετε την ετικέτα και να ακολουθείτε τις οδηγίες πλυσίματος στα αθλητικά ρούχα. Τα συνθετικά ρούχα, όπως εσώρουχα και leggings θα πρέπει στην πραγματικότητα να πλένονται σε 60 βαθμούς για μια υγιεινή πλύση. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό μπορεί να βλάψει το ύφασμα και πολλά αθλητικά ρούχα είναι σημειωμένα με χαμηλότερη θερμοκρασία. Συχνά θα δείτε ότι αναγράφει 40 βαθμούς στα leggings, μερικά μοντέλα αντέχουν μόνο 30 βαθμούς. Παρά ταύτα, το πιο ασφαλές είναι πάντα να επιλέγουμε το πρόγραμμα σπορ στους 40 βαθμούς ή ένα συνθετικό πρόγραμμα στους 30 βαθμούς με ένα απορρυπαντικό που έχει επιλεγεί ειδικά για αθλητικά ρούχα.

 

Μαλακτικός παράγοντας και στεγνωτήριο;

Μαλακτικός παράγοντας ή ξεβγάλμα δεν είναι συνιστώμενος για τη χρήση σε αθλητικά ρούχα, καθώς αυτά τα ρούχα είναι συνήθως κατασκευασμένα από πιο τεχνικά και λειτουργικά υλικά που είναι ανθεκτικά στο νερό και αναπνέουν. Το αναπνεύσιμο υλικό είναι καλά υφασμένα νήματα, και οποιοσδήποτε μαλακτικός παράγοντας μπορεί να επηρεάσει τόσο τις αναπνεύσιμες ιδιότητες όσο και τα ανθεκτικά στο νερό υλικά του ρούχου. Αν και λειτουργεί υπέροχα σε κανονικά ρούχα, δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείται σε αθλητικά ρούχα. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν πλένουν τα αθλητικά ρούχα είναι να χρησιμοποιούν μαλακτικό, καθώς αυτό ενισχύει την οσμή του ιδρώτα. Εκτός αν αναγράφεται διαφορετικά στις οδηγίες πλυσίματος του ρούχου, σας αποθαρρύνουμε να χρησιμοποιείτε ξεβγάλμα σε αθλητικά ρούχα.

Τα αθλητικά ρούχα δεν πρέπει να πηγαίνουν στο στεγνωτήριο. Τα τεχνικά αθλητικά ρούχα έχουν συνήθως υλικά που αναπνέουν, είναι αδιάβροχα, ελαστικά και ευλύγιστα. Αυτές οι ιδιότητες κάνουν αυτά τα ρούχα εξαιρετικά ευαίσθητα σε λάθος επεξεργασία, και δεν χρειάζεται και πολύ για να κινδυνεύσετε να καταστρέψετε τη λειτουργικότητα των αθλητικών σας ρούχων. Με άλλα λόγια, η υψηλή φυγοκέντρηση και η χρήση του στεγνωτηρίου μπορεί να καταστρέψει την ελαστικότητα στα αθλητικά σας ρούχα. Για αυτό σας προτείνουμε έντονα να μην βάζετε τα αθλητικά σας ρούχα στο στεγνωτήριο, και αντ' αυτού να τα κρεμάσετε σε μια κρεμάστρα ή σε μια μπουγάδα.

 

Πώς να απαλλαγείτε από λεκέδες ιδρώτα;

Χρειάζεστε βοήθεια για να αφαιρέσετε τους λεκέδες ιδρώτα από τα αθλητικά σας ρούχα;

Εδώ είναι μερικά προϊόντα για την αφαίρεση λεκέδων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: 

  • Ακετόνη - Αυτή αφαιρεί λίπος, βερνίκι και πλαστικό. Προσέξτε να μην τη χρησιμοποιείτε σε ακετάτη και τριακετάτη και θυμηθείτε ότι είναι εξαιρετικά επιβλαβής για τη φωτιά.
  • Ξίδι πέντε-επτά τοις εκατό - Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση λεκέδων ιδρώτα
  • Οξικό οξύ - Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποκαθαριστικό και λευκαντικό, διαλύστε μια κουταλιά του γλυκού οξικού οξέος ανά δέκα χιλιοστόλιτρα νερού.
  • Νερό - Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε απλώς νερό. Εάν πρόκειται για κάποιο είδος λεκέσματος, που μπορεί να είναι οτιδήποτε από τον ιδρώτα μέχρι τη λευκωματίνη, αυτό διαλύεται με κρύο νερό. Εάν υπάρχουν λεκέδες λίπους που θέλετε να αφαιρέσετε, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό.

 

Πλύσιμο ξινών αθλητικών ρούχων

Αν τα αθλητικά ρούχα σας έχουν ακόμη μια ξινή μυρωδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι ως ξεβγάλμα για να αφαιρέσετε την ξινή οσμή από τα ρούχα. Μπορείτε επίσης να βάλετε ρούχα που μυρίζουν άσχημα σε νερό μαζί με ξύδι τη νύχτα, και στη συνέχεια να πλύνετε το ρούχο στο πλυντήριο με κανονικό απορρυπαντικό μετά.

 

Πώς να πλύνετε τα training leggings;

Πρέπει να πλένετε τα training leggings σας μετά από το πολύ μία μέρα χρήσης. Αυτό θα μειώσει βακτήρια και θα αφαιρέσει τις οσμές. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια εκτίμηση βασισμένη στην προπόνηση που έχετε κάνει. Ήταν μια συνεδρία υψηλής έντασης και πολύ ιδρώτα; Ή μια ώρα περιπάτου; Εάν ιδρώσατε πολύ κατά τη διάρκεια της προπόνησης, είναι προφανές ότι τα training leggings σας μπορούν να περάσουν από το πλυντήριο. Τα leggings μπορούν πραγματικά να γίνουν σκληρά αν έχετε ιδρώσει πολύ. Όταν πρόκειται για προπόνηση χαμηλής έντασης με λίγο ιδρώτα, μπορείτε να κάνετε μια δική σας εκτίμηση αν θέλετε να τα πλύνετε ή να τα χρησιμοποιήσετε ξανά.

Παρά ταύτα, ακόμα και μια μικρή βόλτα μπορεί να κάνει τα leggings να αρχίσουν να μυρίζουν. Υπάρχουν καλά απορρυπαντικά εκεί έξω και συνιστάται να χρησιμοποιείτε κάτι που έχει αναπτυχθεί ειδικά για αθλητικά και ελεύθερα ρούχα, που απομακρύνει αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές στα leggings.

Κάτι που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότι δεν πρέπει να αναμειγνύετε τα αθλητικά ρούχα με άλλα υφάσματα. Αυτό μπορεί να βλάψει το συνθετικό ύφασμα και αυξάνει την πιθανότητα το ύφασμα να χάσει τις τεχνικές του ιδιότητες, όπως στη Vortex 2 Leggings με συμπίεση και υψηλότερο επίπεδο ελαστάνης. Για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις leggings μας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

Αν χρειάζεστε βοήθεια για να βρείτε ποια leggings σας ταιριάζουν μπορείτε να διαβάσετε το ολοκληρωμένο οδηγό leggings.

Πώς να πλύνετε τις κάλτσες σας μετά την προπόνηση

Πώς να πλύνετε τις κάλτσες στο πλυντήριο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι αντέχουν οι κάλτσες. Πρέπει να διαχωρίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως γίνεται με άλλα ρούχα, δηλαδή με βάση το υλικό των ρούχων. Εάν είναι, για παράδειγμα, συνθετικές, θα πρέπει να πλυθούν το πολύ στους 40 βαθμούς για να μην προκληθεί ζημιά από την υπερβολική θερμοκρασία.

Με λευκές κάλτσες, μπορεί να συμβαίνει συχνά ότι είναι λευκές, αλλά στην πραγματικότητα είναι χρωματισμένες λευκές. Και για να διατηρηθούν τα χρώματα, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα παπούτσια που φοράτε και πόσο βρώμικο μπορεί να είναι το πάτωμα που πατάτε. Θα πρέπει επίσης να πλένετε συχνότερα και κατά προτίμηση στους 40 βαθμούς αν δεν  αναφέρεται διαφορετικά στις οδηγίες.

Διαβάστε επίσης: Πώς να επιλέξετε τις καλύτερες κάλτσες για προπόνηση, και Ωφέλη με τις κάλτσες μπαμπού.

 

Για βοήθεια και συμβουλές σχετικά με το πώς να πλύνετε τα παπούτσια σας μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας "πώς να πλύνετε τα παπούτσια", το οποίο σας δίνει μια λεπτομερή διαδικασία για το πώς να συντηρήσετε και να πλύνετε τα παπούτσια σας.

Διαβάστε επίσης: Καλό παπούτσι για εργασία και προπόνηση

 

Κανόνες για τη συντήρηση των αθλητικών ρούχων

Μια σύντομη περίληψη για το πώς να συντηρήσετε τα αθλητικά ρούχα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να τα πλύνετε σωστά:

  • Αποφύγετε να αφήνετε τα χρησιμοποιημένα αθλητικά ρούχα πολύ καιρό πριν πλυθούν
  • Πλύνετε τα ρούχα το συντομότερο δυνατό μετά την προπόνηση
  • Πλύνετε σε υψηλή θερμοκρασία αν είναι δυνατόν.
  • Μην χρησιμοποιείτε μαλακτικό
  • Αποφύγετε το στεγνωτήριο
  • Χρησιμοποιείτε κατάλληλο απορρυπαντικό

Επιστροφή στο ιστολόγιο