Κατακλινής Θέση με Δεμένα Πόδια

Ανακλινόμενη Γωνία Πόζα, ή Supta Baddha Konasana, είναι μια επαναστατική θέση γιόγκα που προάγει την βαθιά χαλάρωση, ανοίγει τους γοφούς και απελευθερώνει τις εντάσεις στην κάτω πλάτη. Αυτή η στάση βοηθά επίσης στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της κυκλοφορίας, και χρησιμοποιείται συχνά στη Γιόγκα Yin ή Επανορθωτική Γιόγκα.

Σωστή τεχνική

Έτσι εκτελείς το Supta Baddha Konasana:

  1. Ξεκίνα ξαπλώνοντας ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια τοποθετημένα επίπεδα στο στρώμα.
  2. Φέρε τις σόλες των ποδιών μαζί και άφησε τα γόνατα να πέσουν πλευρικά ώστε να ανοίξουν οι γοφοί.
  3. Τοποθέτησε τα χέρια σου πλάι στο σώμα με τις παλάμες στραμμένες προς τα επάνω ή στήριξε τα χέρια στην κοιλιά και στο στήθος για μια πιο ηρεμιστική επίδραση.
  4. Αναπνέετε ήρεμα και κρατήστε τη θέση για τουλάχιστον 1-5 λεπτά, ή περισσότερα αν αισθάνεστε άνετα.

Συνηθισμένα λάθη

  • Τεντωμένα γόνατα ή γοφοί: Αν αισθάνεσαι δυσφορία στα γόνατα ή στους γοφούς, τοποθέτησε κουβέρτες ή μπλοκ γιόγκα κάτω από τους μηρούς για επιπλέον υποστήριξη.
  • Στροφή στην κάτω πλάτη: Κράτησε τη σπονδυλική σου στήλη ουδέτερη και μακριά, έτσι ώστε να μην δημιουργείς περιττή πίεση στην κάτω πλάτη.
  • Πολύ κοντά τα πόδια στο σώμα: Αν οι γοφοι ή τα γόνατα νιώθουν σφιχτά, σπρώξε τα πόδια λίγο πιο μακριά από το σώμα για να μειώσεις την ένταση.

Τροποποιήσεις και παραλλαγές

Αν χρειάζεσαι επιπλέον υποστήριξη, δοκίμασε αυτές τις τροποποιήσεις:

  • Υποστήριξη κάτω από τα γόνατα: Χρησιμοποιήστε μπλοκ ή τυλιγμένες κουβέρτες κάτω από τα γόνατα για να μειώσετε την καταπόνηση στην άρθρωση του γοφού και την κάτω πλάτη.
  • Χρήση bolster: Τοποθέτησε ένα bolster κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης για επιπλέον υποστήριξη, ειδικά αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τη θέση ως μέρος της Επανορθωτικής Γιόγκα.

Βιντεο-παρουσιάσεις

1. Βαθιά χαλάρωση στην Ανακλινόμενη Γωνία Πόζα

Αυτή είναι μια λεπτομερής βίντεο που δείχνει πώς να χρησιμοποιήσεις την Ανακλινόμενη Γωνία Πόζα για βαθιά χαλάρωση και απελευθέρωση εντάσεων.

2. Supta Baddha Konasana για ευλυγισία και ηρεμία

Εδώ θα βρεις μια οδηγία που επικεντρώνεται στην ευλυγισία και πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη στάση για να χαλαρώσεις το σώμα και το μυαλό.

Αριθμός επαναλήψεων και σετ

Κράτησε το Supta Baddha Konasana για 5-10 λεπτά, ή περισσότερο αν επιθυμείς βαθύτερη χαλάρωση. Μπορείς να κάνεις αυτή τη στάση μία φορά στο τέλος της συνεδρίας ή πολλές φορές ως μέρος μιας πρακτικής Επανορθωτικής Γιόγκα.

Τεχνική αναπνοής

Αναπνέεις βαθιά και ήρεμα ενώ βρίσκεσαι στη θέση. Άφησε κάθε εισπνοή να διατείνει τη σπονδυλική στήλη και κάθε εκπνοή να απελευθερώνει τις εντάσεις στους γοφούς και στους μηρούς. Αυτή η αναπνοή σε βοηθάει να βυθιστείς βαθύτερα στην χαλάρωση.

Επιστροφή στο ιστολόγιο