Στάση Γωνίας Δεσίματος

Θέση με Δεμένα Γόνατα, ή Baddha Konasana, είναι μια βασική, καθιστή άσκηση γιόγκα που ανοίγει τους γοφούς και τεντώνει το εσωτερικό των μηρών. Αυτή η θέση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη βελτίωση της ευλυγισίας της άρθρωσης του ισχίου και τη μείωση του άγχους στη μέση, καθώς και για την εξισορρόπηση του νου και του σώματος.

Σωστή τεχνική

Έτσι εκτελείτε το Baddha Konasana:

  1. Καθίστε με τα πόδια τεντωμένα μπροστά σας στη θέση Staff Pose (Dandasana).
  2. Λυγίστε τα γόνατα και φέρτε τις σόλες των ποδιών κοντά στην λεκάνη, με τα πόδια κολλητά μεταξύ τους.
  3. Κρατήστε τους αστραγάλους ή τα πόδια με τα χέρια σας και αφήστε τα γόνατα να πέσουν φυσικά προς το έδαφος.
  4. Κρατήστε την πλάτη σας ευθεία και το στήθος σας σηκωμένο. Χρησιμοποιήστε μια μπλόκα ή μια τυλιγμένη πετσέτα κάτω από τον εαυτό σας αν χρειάζεται για στήριξη.
  5. Πάρτε βαθιές αναπνοές και κρατήστε τη θέση για 1-2 λεπτά ή περισσότερο αν το επιθυμείτε.

Συνηθισμένα λάθη

  • Στρογγυλή πλάτη: Πολλοί στρογγυλεύουν την πλάτη σε αυτή τη θέση. Επικεντρωθείτε στο να κρατάτε τη σπονδυλική στήλη μακριά και το στήθος ανοιχτό.
  • Υπερφόρτωση γονάτων: Μην πιέζετε τα γόνατα προς το έδαφος. Αφήστε τα να πέσουν φυσικά και χρησιμοποιήστε την τεχνική αναπνοής για να εμβαθύνετε τη θέση.
  • Λάθος τοποθέτηση ποδιών: Μην φέρνετε τα πόδια πολύ κοντά στη λεκάνη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία στους γοφούς. Βρείτε μια άνετη απόσταση.

Τροποποιήσεις και παραλλαγές

Αν έχετε περιορισμένη ευλυγισία στους γοφούς, δοκιμάστε αυτές τις τροποποιήσεις:

  • Χρήση στηρίγματος: Τοποθετήστε μπλοκ γιόγκα ή πετσέτες κάτω από τα γόνατα για στήριξη αν δεν φτάνουν στο έδαφος, προσφέροντας περισσότερη άνεση.
  • Καθίστε σε πετσέτα: Αν η μέση σας νιώθει τεταμένη, καθίστε σε μια τυλιγμένη πετσέτα για να γείρετε λίγο τη λεκάνη προς τα εμπρός και να ελαφρύνετε την επιβάρυνση.

Βίντεο-δείξεις

1. Ολοκληρωμένος οδηγός για τη Θέση με Δεμένα Γόνατα (Γυναίκες)

Σε αυτό το βίντεο, ο εκπαιδευτής δείχνει πώς να κάνετε το Baddha Konasana με έμφαση στην ευλυγισία και την χαλάρωση.

2. Μάθετε τη Θέση Reclining Bound Angle (Γυναίκες)

Αυτό το βίντεο παρουσιάζει μια ξαπλωτή παραλλαγή του Baddha Konasana, η οποία προσφέρει βαθιά χαλάρωση και είναι ιδιαίτερα ωραία για τους γοφούς.

Πλήθος επαναλήψεων και σετ

Κρατήστε τη θέση για 1-2 λεπτά και επαναλάβετε 2-3 φορές. Αν αισθάνεστε άνετα με τη θέση, μπορείτε σταδιακά να παρατείνετε τον χρόνο για να βελτιώσετε την ευλυγισία.

Τεχνική αναπνοής

Χρησιμοποιήστε βαθιά, ήρεμη αναπνοή για να εμβαθύνετε τη θέση. Εισπνεύστε καθώς σηκώνετε το στήθος και εκπνεύστε καθώς χαλαρώνετε στους γοφούς. Αυτό σας βοηθά να επιτύχετε μια πιο βαθιά διάταση και ψυχική ηρεμία.

Επιστροφή στο ιστολόγιο