Στάση του Αετού

Θέση Αετού ή Garudasana είναι μια ισοσταθμισμένη θέση γιόγκα που τεντώνει και ενδυναμώνει ολόκληρο το σώμα. Αυτή η θέση εργάζεται ιδιαίτερα με τους ώμους, τους γοφούς, τους μηρούς και τις γάμπες. Είναι επίσης μια εξαιρετική άσκηση για τη βελτίωση της ισορροπίας και της προσοχής, καθώς και για την ανακούφιση της έντασης στο πάνω μέρος του σώματος.

Σωστή τεχνική

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να εκτελέσετε την Θέση Αετού:

  1. Ξεκινήστε σε θέση βουνού (Tadasana), στέκεστε ίσια με τα πόδια κολλημένα και τα χέρια στο πλάι.
  2. Λυγίστε ελαφρά τα γόνατα και σηκώστε το δεξί πόδι, διασταυρώστε το πάνω από το αριστερό μηρό.
  3. Αν είναι δυνατόν, πλέξτε το δεξί πόδι γύρω από το αριστερό μόριο.
  4. Διασταυρώστε τα χέρια μπροστά σας, με το αριστερό χέρι κάτω από το δεξί, και προσπαθήστε να συνδυάσετε τις παλάμες.
  5. Διατηρήστε την πλάτη σας ίσια και βυθιστείτε πιο βαθιά στην ισορροπία, λυγίζοντας περισσότερο το πόδι στάθμης.
  6. Αναπνεύστε ήρεμα και κρατήστε τη θέση για 15-30 δευτερόλεπτα πριν επαναλάβετε από την αντίθετη πλευρά.

Συνηθισμένα λάθη

  • Στρογγυλή πλάτη: Κρατήστε το στήθος ανυψωμένο και την πλάτη μακρυά για να αποφύγετε την κατάρρευση μπροστά.
  • Λάθος κατανομή βάρους: Βεβαιωθείτε ότι το βάρος είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο στο πόδι στάθμης για καλύτερη ισορροπία.
  • Υπερβολικές εκτάσεις στα χέρια: Εάν έχετε δυσκολία να φέρετε τις παλάμες μαζί, μπορείτε να πιέσετε την πίσω πλευρά των χεριών μαζί αντί για αυτό.

Τροποποιήσεις και παραλλαγές

Αν είστε αρχάριος ή έχετε περιορισμένη ευελιξία, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτές τις τροποποιήσεις:

  • Απλή θέση ποδιού: Εάν δεν μπορείτε να πλέξετε το πόδι γύρω από το μόριο, μπορείτε να αφήσετε τα δάχτυλα να αγγίζουν το πάτωμα δίπλα από το αντίθετο πόδι.
  • Εναλλακτική για τα χέρια: Εάν είναι δύσκολο να πλέξετε τα χέρια τελείως, μπορείτε αντί αυτού να τοποθετήσετε τα χέρια στους ώμους σας.

Βίντεο-επιδείξεις

1. Οδηγός για Θέση Αετού (Γυναίκες)

Αυτή είναι μια εξαιρετική βίντεο που σας καθοδηγεί σε κάθε μέρος της Θέσης Αετού, από την όρθια θέση έως την ισορροπημένη στάση, με έμφαση στη σωστή τεχνική.

2. Συγκέντρωση γιόγκα για Θέση Αετού (Γυναίκες)

Σε αυτή τη 15-λεπτη γιόγκα συγκέντρωση, δουλεύετε με διάφορες παραλλαγές της Θέσης Αετού, η οποία είναι ιδανική για να ενδυναμώσετε τόσο το σώμα όσο και την ισορροπία.

Αριθμός επαναλήψεων και σετ

Για να ενσωματώσετε τη Θέση Αετού στην πρακτική γιόγκα σας, κρατήστε τη θέση για 15-30 δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά. Επαναλάβετε αυτό σε 3-4 γύρους, ανάλογα με το πόσο άνετα νιώθετε με την ισορροπία και τη δύναμη στο πόδι στάθμης.

Τεχνική αναπνοής

Κατά την εκτέλεση της Θέσης Αετού, είναι σημαντικό να έχετε έλεγχο στην αναπνοή για να διατηρήσετε την ισορροπία. Εισπνεύστε βαθιά καθώς προετοιμάζεστε να μπείτε στη θέση και εκπνεύστε καθώς βρίσκετε την ισορροπία και βυθίζεστε πιο βαθιά στη στάση. Συνεχίστε να αναπνέετε ομοιόμορφα και βαθιά για να βελτιώσετε την προσοχή σας.

Επιστροφή στο ιστολόγιο