Στάση Προβοσκίδας Ελέφαντα

Η στάση Προβοσκίδας Ελέφαντα, ή Eka Hasta Bhujasana, είναι μια προκλητική θέση εξισορρόπησης στους βραχίονες που απαιτεί ισχυρούς κοιλιακούς μύες και ευελιξία στα ισχία. Αυτή η θέση δυναμώνει τους ώμους και τα χέρια και βελτιώνει την ισορροπία. Είναι επίσης εξαιρετική προετοιμασία για πιο προχωρημένες στάσεις όπως η Eight Angle Pose.

Σωστή Μορφή και Τεχνική

Πώς να εκτελέσετε σωστά τη στάση Προβοσκίδας Ελέφαντα:

  1. Ξεκινήστε στη Dandasana (Staff Pose), καθισμένοι στο έδαφος με τα πόδια τεντωμένα μπροστά.
  2. Φέρτε το δεξί γόνατο προς το στήθος και τοποθετήστε το δεξί μηρό πάνω από το δεξί βραχίονα, ακριβώς πάνω από τον αγκώνα.
  3. Τοποθετήστε τα χέρια στο έδαφος δίπλα στα ισχία και σηκώστε το σώμα πιέζοντας τις παλάμες σας κάτω, ενώ κρατάτε το αριστερό πόδι τεντωμένο μπροστά σας.
  4. Εμπλέξτε τον πυρήνα και βρείτε την ισορροπία, σηκώνοντας τους γοφούς από το έδαφος ενώ κρατάτε το πόδι ανυψωμένο στον αέρα.
  5. Κρατήστε τη θέση για 3-5 αναπνοές και κατεβείτε προσεκτικά πριν αλλάξετε πλευρά.

Συνηθισμένα Λάθη

  • Έλλειψη ανοίγματος ισχίων: Βεβαιωθείτε ότι το ισχίο είναι αρκετά ανοιχτό πριν προσπαθήσετε να σηκώσετε το σώμα για να αποφύγετε πίεση στα γόνατα.
  • Κατάρρευση στους ώμους: Κρατήστε τους ώμους δυνατούς και μακριά από τα αυτιά για να προστατέψετε τους καρπούς και να αποφύγετε την καταπόνηση.

Τροποποιήσεις και Παραλλαγές

Ακολουθούν ορισμένες τροποποιήσεις για να προσαρμόσετε τη στάση Προβοσκίδας Ελέφαντα:

  • Βιώμα υποστήριξης: Αν δυσκολεύεστε να σηκώσετε το σώμα, μπορείτε να τοποθετήσετε μπλοκ γιόγκα κάτω από τα χέρια για επιπλέον ανύψωση και σταθερότητα.
  • Ένα πόδι στο έδαφος: Κρατήστε το τεντωμένο πόδι στο έδαφος για να μειώσετε την ένταση και να δυναμώσετε σταδιακά.

Επαναλήψεις και Σετ

Κρατήστε τη θέση για 3-5 αναπνοές σε κάθε πλευρά, και επαναλάβετε 2-3 φορές για να δυναμώσετε τα χέρια, τους ώμους και τον πυρήνα.

Τεχνικές Αναπνοής

Αναπνέετε ήρεμα και βαθιά ενώ κρατάτε τη θέση. Εισπνεύστε για να σταθεροποιήσετε το σώμα και εκπνεύστε ενώ επικεντρώνεστε στην ανύψωση του σώματος ψηλότερα.

Βίντεο Επιδείξεις

Ακολουθούν δύο βίντεο που δείχνουν τη σωστή εκτέλεση της στάσης Προβοσκίδας Ελέφαντα:

Επιστροφή στο ιστολόγιο