Στάση Σαύρας

Θέση Ιγκουάνα, ή Utthan Pristhasana, είναι ένας ισχυρός διατατικός μύθος για τους γοφούς που ανοίγει τους γοφούς, τη βουβωνική χώρα και τους μύες των μηρών. Αυτή η θέση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την αύξηση της ευελιξίας στο κάτω μέρος του σώματος και είναι δημοφιλής μεταξύ των δρομέων και των αθλητών. Η άσκηση βοηθά επίσης στη βελτίωση της κινητικότητας και της δύναμης στους μύες του πυρήνα και στους γοφούς.

Σωστή Εκτέλεση και Τεχνική

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να εκτελέσετε σωστά τη Θέση Ιγκουάνα:

  1. Ξεκινήστε σε Παραλλαγή: Ξεκινήστε στη θέση της παραλλαγής με τα χέρια ακριβώς κάτω από τους ώμους και τα πόδια τεντωμένα πίσω.
  2. Προχωρήστε με το πόδι: Φέρτε το δεξί πόδι μπροστά και τοποθετήστε το δίπλα από το δεξί χέρι, ώστε το γόνατο να είναι λυγισμένο σε 90 μοίρες.
  3. Κατεβάστε τον γοφό: Κατεβάστε αργά τους γοφούς προς το πάτωμα, ενώ κρατάτε το πίσω πόδι τεντωμένο και ενεργά πιεσμένο προς τα πίσω.
  4. Αγκώνες στο έδαφος: Αν είστε αρκετά ευλύγιστοι, χαμηλώστε τους αγκώνες σας προς το πάτωμα για να αυξήσετε την ένταση. Αν αυτό είναι δύσκολο, χρησιμοποιήστε μπλοκ για επιπλέον στήριξη.
  5. Πάρτε βαθιές αναπνοές: Κρατήστε τη θέση για 5-10 αναπνοές και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

Συχνά Λάθη

  • Κατάρρευση στην οσφυϊκή περιοχή: Αποφύγετε να αφήσετε την οσφυϊκή σας περιοχή να κατέβει στο πάτωμα. Κρατήστε τον πυρήνα ενεργό για να προστατέψετε τη σπονδυλική σας στήλη.
  • Το γόνατο πολύ μπροστά: Βεβαιωθείτε ότι το μπροστινό γόνατο δεν περνάει τη γάμπα για να αποφύγετε περιττή πίεση στο γόνατο.
  • Λάθος κατανομή βάρους: Αποφύγετε να στραγγίσετε πολύ βάρος στους αγκώνες και τα χέρια. Στηρίξτε το σώμα σας ενεργοποιώντας τα πόδια και τους μύες του πυρήνα.

Μορφοποιήσεις και Παραλλαγές

Υπάρχουν πολλές τρόποι να προσαρμόσετε τη Θέση Ιγκουάνα:

  • Χρήση μπλοκ: Τοποθετήστε τα χέρια ή τους αγκώνες σας σε μπλοκ αν το πάτωμα είναι δύσκολο να φτάσετε, ειδικά για αρχάριους.
  • Κατεβάστε το πίσω γόνατο: Για μια πιο εύκολη παραλλαγή, χαμηλώστε το πίσω γόνατο στο πάτωμα για να μειώσετε την ένταση στην διατάση των γοφών.
  • Προχωρημένη παραλλαγή: Για να αυξήσετε την πρόκληση, σηκώστε το πίσω γόνατο από το πάτωμα και κρατήστε το πόδι ενεργά τεντωμένο πίσω.

Επαναλήψεις και Σετ

Κρατήστε τη Θέση Ιγκουάνα για 5-10 βαθιές αναπνοές από κάθε πλευρά και επαναλάβετε 2-3 φορές για να αυξήσετε την ευελιξία και τη δύναμη στους γοφούς και τα πόδια. Καθώς γίνεστε πιο άνετοι στη θέση, μπορείτε να παρατείνετε τον χρόνο που κρατάτε τη θέση.

Οπτικές Οδηγίες και Γωνίες

Αυτή η βίντεο δείχνει μια λεπτομερή καθοδήγηση για το πώς να εκτελείτε σωστά τη Θέση Ιγκουάνα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών μορφοποιήσεων για διάφορα επίπεδα.

Εδώ παρουσιάζεται μια άλλη προσέγγιση στη Θέση Ιγκουάνα με επιπλέον συμβουλές για την προσαρμογή της θέσης σύμφωνα με το επίπεδο δεξιοτήτων σας.

Επιστροφή στο ιστολόγιο