Θέση Λωτού

Λωτός, ή Padmasana, είναι μια κλασική θέση διαλογισμού που προάγει τη γαλήνη και βελτιώνει τη στάση του σώματος. Αυτή η θέση ανοίγει τους γοφούς, τεντώνει τους αστραγάλους και τα γόνατα, και συμβάλλει στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Είναι μια σημαντική στάση σε πολλές πρακτικές γιόγκα και διαλογισμού.

Σωστή εκτέλεση

Έτσι εκτελείτε τη θέση του Λωτού:

  1. Ξεκινήστε σε Dandasana: Καθίστε στο στρώμα με τα πόδια τεντωμένα ευθεία μπροστά σας.
  2. Άνοιγμα γοφών: Λυγίστε το δεξί γόνατο και περιστρέψτε τον μηρό προς τα έξω. Τοποθετήστε το δεξί σας πόδι πάνω στο αριστερό σας μηρό κοντά στην κορυφή του γοφού.
  3. Ζυγίστε το βάρος: Λυγίστε λίγο προς τα εμπρός, λυγίστε το αριστερό γόνατο και τοποθετήστε το αριστερό σας πόδι στο δεξί σας μηρό κοντά στην κορυφή του γοφού.
  4. Ρυθμίστε: Βεβαιωθείτε ότι και τα δύο γόνατα είναι κάτω προς το πάτωμα και κρατήστε την πλάτη σας ίσια.
  5. Κρατήστε τη θέση: Καθίστε ψηλά με τη σπονδυλική σας στήλη ίσια και τα χέρια σας να ακουμπούν στα γόνατα σε μια διαλογιστική μούντρα. Κρατήστε τη θέση από 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό και αυξήστε σταδιακά τον χρόνο.

Κοινά λάθη

  • Πόνοι στα γόνατα: Εάν αισθάνεστε ενόχληση στα γόνατα, επιστρέψτε στη Μισή Λωτό (Ardha Padmasana) ή χρησιμοποιήστε μια υποστηρικτική μπλοκ κάτω από τα γόνατα.
  • Τέντωμα αστραγάλου: Βεβαιωθείτε ότι οι αστράγαλοι είναι σε φυσική θέση και δεν τεντώνονται υπερβολικά.
  • Σφιχτοί γοφοί: Εάν οι γοφοί είναι σφιχτοί, εστιάστε στο να τους ανοίξετε προτού προσπαθήσετε για τη πλήρη Λωτό.

Τροποποιήσεις και παραλλαγές

Εάν η πλήρης θέση του Λωτού είναι δύσκολη, δοκιμάστε αυτές τις τροποποιήσεις:

  • Ardha Padmasana: Εκτελέστε τη Μισή Λωτό τοποθετώντας μόνο ένα πόδι στον αντίθετο μηρό και κρατώντας το άλλο στο πάτωμα.
  • Χρήση μπλοκ: Τοποθετήστε μπλοκ γιόγκα ή ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα για επιπλέον υποστήριξη, έτσι ώστε η πίεση στους γοφούς και τα γόνατα να μειωθεί.

Επαναλήψεις και σετ

Η θέση Λωτού κρατιέται συνήθως για αρκετά λεπτά κατά τη διάρκεια διαλογισμού ή pranayama. Ξεκινήστε κρατώντας τη θέση για 1-2 λεπτά και αυξήστε σταδιακά μέχρι 5-10 λεπτά για να προάγετε βαθύτερη συγκέντρωση.

Τεχνικές αναπνοής

Εστιάστε σε βαθιές και ομαλές αναπνοές στη θέση Λωτού. Εισπνεύστε μέσω της μύτης, γεμίστε τους πνεύμονες και εκπνεύστε ήρεμα για να διατηρήσετε μια διαλογιστική κατάσταση. Αυτή η τεχνική αναπνοής σας βοηθά να ηρεμήσετε το μυαλό και να βελτιώσετε τη συγκέντρωση.

Οπτικές γωνίες και συμβουλές

Για να βελτιώσετε τη μορφή στη θέση Λωτού, αυτές οι οπτικές οδηγίες μπορεί να είναι χρήσιμες:

  • Πλευρική θέα: Βεβαιωθείτε ότι η σπονδυλική σας στήλη είναι ίσια και δεν καμπυλώνεται προς τα εμπρός.
  • Τοποθέτηση ποδιών: Φροντίστε και τα δύο πόδια να είναι καλά τοποθετημένα κοντά στην κορυφή του γοφού για μέγιστη σταθερότητα.
  • Θέση γόνατος: Τα γόνατα θα πρέπει να είναι σε επαφή με το πάτωμα ή υποστηριζόμενα με μπλοκ αν χρειάζεται.
Επιστροφή στο ιστολόγιο