meditasjon og mindfulness hvordan meditere

Μεντατισμός και Συνειδητότητα

Η ζωή είναι γεμάτη από περισπασμούς και ερεθισμούς. Ό,τι επιθυμούμε οι περισσότεροι από εμάς είναι να βρούμε έναν τρόπο να ηρεμήσουμε τα πράγματα και να μπορέσουμε να σταματήσουμε για μια στιγμή σε πλήρη σιωπή. Η διαλογισμός αποσκοπεί να μας βοηθήσει να είμαστε πιο παρόντες στο περιβάλλον και στον εαυτό μας. Μπορείτε να διαλογιστείτε μόνοι ή μπορείτε να διαλογιστείτε με άλλους, το κύριο σημείο είναι να αφιερώσετε μερικά λεπτά για τον εαυτό σας σε πλήρη σιωπή και ηρεμία.

Ορισμένες φορές δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί έξω από τα πράγματα, ορισμένες φορές πρέπει απλά να αφιερώσει χρόνο για να είναι, αφήνοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα να ρέουν ήρεμα χωρίς να τους αντιστέκεται. Αυτή είναι η πρακτική της ενσυνειδητότητας.

Τζάκετ για εξορμήσεις στη φύση με ενσυνειδητότητα  Παπούτσια τρεξίματος για διαλογισμό στο δάσος

Τι είναι ο διαλογισμός; 

Ο διαλογισμός είναι μια πνευματική πρακτική όπου ο στόχος μπορεί να είναι η επίτευξη σωματικής και πνευματικής ευημερίας, αυξημένης πνευματικής ικανότητας, διευρυμένης συνείδησης ή πνευματικής γνώσης. Ο διαλογισμός αρχικά εκτελούνταν ως θρησκευτική πρακτική κυρίως γνωστή στον ινδουισμό και τον βουδισμό. Ο βουδιστικός διαλογισμός είναι συχνά αυτό που συνδέουμε με την ίδια την εκτέλεση του διαλογισμού. Το νόημα πίσω από την παραδοσιακή βουδιστική διαλογιστική είναι η παρατήρηση των σωματικών λειτουργιών και σκέψεων, και ο σκοπός είναι συχνά η επίτευξη αφύπνισης. 

Στη σύγχρονη εποχή, εκτός των θρησκευτικών πλαισίων, ο διαλογισμός συχνά εκτελείται ενάντια στο άγχος, κατά της αγχώδους κατάστασης, για καλύτερο ύπνο και για την ίαση του σώματος και του μυαλού. Ωστόσο, αυτές οι πρακτικές όπως η Υπερβατική διαλογισμός, η Acem διαλογισμός και η Σκανδιναβική Σχολή Γιόγκα και Διαλογισμού, συχνά εμπνέονται από τον βουδιστικό διαλογισμό. Έχουν αναπτυχθεί πολλές σύγχρονες τεχνικές διαλογισμού το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτή που έχει ανθίσει περισσότερο τελευταία είναι η ενσυνειδητότητα. Μια πρακτική που προχωρά τις τεχνικές με προέλευση σε θρησκευτικές παραδόσεις τοποθετημένες σε ένα δυτικό επιστημονικό πλαίσιο. Οι τεχνικές της ενσυνειδητότητας έχουν ερευνηθεί, και η πρακτική αυτών των τεχνικών έχει αποδείξει θετική επίδραση στην υγεία μας. 

Power αθλητικό σουτιέν για διαλογισμό  Power αθλητικό σουτιέν για ασκήσεις ενσυνειδητότητας

Διαφορετικοί τύποι διαλογισμού

Ο διαλογισμός διαχωρίζεται συνήθως σε τεχνικές συγκέντρωσης και τεχνικές απελευθέρωσης.

Οι τεχνικές συγκέντρωσης περιλαμβάνουν την κατεύθυνση της προσοχής του ασκούμενου σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως είναι η αναπνοή, όπως συχνά κάνουμε κατά την πρακτική της γιόγκα. Σε αυτές τις τεχνικές συνήθως δουλεύουμε με μάντρα. Στη θρησκεία, το μάντρα είναι ιερά ή ισχυρά λόγια. Αυτές οι φράσεις χρησιμοποιούνται στο διαλογισμό για την κατεύθυνση του νου και την επικοινωνία με θεούς. Στη σύγχρονη πρακτική, αυτό μπορεί να είναι σύντομες φράσεις με ωραίες και παρακινητικές λέξεις που ταιριάζουν στην τρέχουσα κατάσταση σας και τις επαναλαμβάνετε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας για να βρείτε ηρεμία και άνεση.

Οι τεχνικές απελευθέρωσης, από την άλλη πλευρά, είναι τεχνικές που αποσκοπούν στο να ανοίξουν για σκέψεις και συναισθήματα. Σε αυτές τις τεχνικές συναντάμε την ενσυνειδητότητα. Ορισμένες μορφές διαλογισμού έχουν έναν συνδυασμό αυτών των δύο τεχνικών. 

Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εντός σωματικής δραστηριότητας. Ο διαλογισμός μπορεί συχνά να είναι ένα συστατικό σε ορισμένες μορφές σύγχρονης γιόγκα. Δυναμικός διαλογισμός είναι μια τέτοια τεχνική διαλογισμού που συνδυάζει σωματικές και πνευματικές ασκήσεις. Εδώ συνδυάζονται ασκήσεις αναπνοής, χορός και πνευματική εστίαση για την επίτευξη μεταβαλλόμενων καταστάσεων συνείδησης.

Διαλογισμός μέσω εξορμήσεων στη φύση  Ενσυνειδητότητα μέσω εξορμήσεων στη φύση

Πώς να διαλογιστείτε;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαλογιστείτε, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Αλλά ο πιο κοινός και απλός τρόπος για να ξεκινήσετε την πρακτική του διαλογισμού είναι να ακολουθήσετε αυτά τα 5 απλά βήματα: 

 

1. Χώρος

Βρείτε ένα ήσυχο και άνετο μέρος όπου δεν θα σας ενοχλήσουν, και όπου μπορείτε να επιστρέψετε για μελλοντικό διαλογισμό. Αυτό μπορεί να είναι στο σαλόνι ή στην κρεβατοκάμαρα. Κάντε ό,τι χρειάζεται για να κάνετε τον χώρο σας να σας προκαλεί ωραία συναισθήματα και ηρεμία στο σώμα και το μυαλό.  

2. Χρόνος

Έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε μια συνήθεια αν το κάνετε ρουτίνα, δηλαδή κάνοντάς το την ίδια ώρα κάθε φορά. Σκεφτείτε αν θέλετε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με μερικά λεπτά διαλογισμού, να τελειώσετε την ημέρα με μερικά λεπτά διαλογισμού για καλύτερο ύπνο ή να απελευθερώσετε το άγχος αφιερώνοντας μερικά λεπτά στο διαλογισμό στη μέση της ημέρας.

3. Διάρκεια

Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε την πρακτική του διαλογισμού και της ενσυνειδητότητας με 5 - 10 λεπτά κάθε φορά για να εξοικειωθείτε και να αισθανθείτε άνετα με τις ασκήσεις. Καθώς αυτό έρχεται φυσικά για εσάς, μπορείτε να επεκτείνετε τον χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες σας. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε ένα χρονόμετρο στο τηλέφωνό σας για να παρακολουθήσετε τον χρόνο, και πολλοί αρέσκονται να έχουν ευχάριστους ήχους της φύσης όπως κελάηδημα πουλιών ή κύματα στο παρασκήνιο για καλύτερη αφοσίωση. 

4. Στηρίξεις

Για να βρείτε μια άνετη στάση μπορείτε να βρείτε ένα μαξιλάρι ή μια κουβέρτα για να καθίσετε. Πολλοί επιλέγουν την κλασική θέση με τα πόδια σταυρωμένα και τα χέρια στα γόνατα, αλλά δεν υπάρχει σωστή απάντηση εδώ, μόνο η φαντασία σας θέτει όρια. Το πιο σημαντικό είναι να καθίσετε άνετα και να μπορείτε να μείνετε στην ίδια στάση καθόλη τη διάρκεια του διαλογισμού.

5. Τεχνική

Επιλέγετε εσείς αν θέλετε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά ή κλειστά. Το πιο σημαντικό είναι ότι η όραση δεν παρεμποδίζει την εστίαση προς τα μέσα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Αναπνέετε ήρεμα από τη μύτη, τραβάτε την αναπνοή ήρεμα μέχρι τον λαιμό, τους πνεύμονες και εντελώς μέχρι την κοιλιά. Τοποθετήστε μια χέρι στην κοιλιά στην αρχή για να νιώσετε πραγματικά ότι γεμίζει με αέρα. Κατόπιν εκπνέετε ήρεμα και νιώθετε με το χέρι ότι ο αέρας φεύγει από την κοιλιά. Μπορείτε να μετρήσετε μέχρι το 4 καθώς εισπνέετε και πάλι μέχρι το 4 καθώς εκπνέετε. Εάν χάσετε την μέτρηση ή οι σκέψεις αρχίσουν να περιπλανιούνται, που είναι εντελώς φυσικό και θα συμβεί, μπορείτε ήρεμα να επαναφέρετε την εστίαση στην αναπνοή και να προσπαθήσετε ξανά.    

 

Καθοδηγούμενος διαλογισμός 

Ο καθοδηγούμενος διαλογισμός προτιμάται συχνά από τους αρχάριους όταν ξεκινούν να ασκούν διαλογισμό και ενσυνειδητότητα. Ο καθοδηγούμενος διαλογισμός είναι όταν ακολουθείτε μια φωνή σε όλη τη διάρκεια της άσκησης και αφήνετε αυτή να σας καθοδηγήσει και να σας οδηγήσει συχνά σε ένα ταξίδι μέσα στο μυαλό. Αυτή είναι μια απλή μέθοδος διαλογισμού καθώς σας δίνεται κάτι να εστιάσετε καθ' όλη τη διάρκεια του διαλογισμού και η περιπλάνηση ενοχλητικών σκέψεων ελαχιστοποιείται. 

Υπάρχουν πολλές καθοδηγούμενες διαλογιστικές στο YouTube, ακόμη και στα ελληνικά.

Υπάρχουν επίσης εναλλακτικές λύσεις εκτός του YouTube, μέσω της λήψης και χρήσης εφαρμογών διαλογισμού όπως το HeadSpace ή το 10%Happier. Αυτές παρέχουν μια ποικιλία καθοδηγούμενων ασκήσεων διαλογισμού και τη δυνατότητα καταγραφής ασκήσεων και διατήρησης της ρουτίνας σας στον ημερήσιο διαλογισμό. Τέτοιες εφαρμογές συχνά μπορούν επίσης να προσφέρουν εξατομικευμένο διαλογισμό για διάφορους σκοπούς, είτε για καλύτερο ύπνο, λιγότερο άγχος ή αυξημένη αυτοπεποίθηση και έλεγχο. 

Ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα είναι "παρούσα προσοχή στη στιγμή" και είναι πολύ παρόμοια με τον παραδοσιακό διαλογισμό, αλλά με σύγχρονη προώθηση που συνήθως χρησιμοποιείται ως θεραπεία στην ψυχική υγεία και αποσυσχετισμένη από τη θρησκεία ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται από όλους, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων. Οι εφαρμογές HeadSpace και 10%Happier ορίζονται ως εφαρμογές ενσυνειδητότητας ακριβώς επειδή προορίζονται για ανακούφιση και εκπαίδευση για όλους όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις τεχνικές για να βελτιώσουν τη ζωή τους. 

Οι τεχνικές μέσα στην ενσυνειδητότητα είναι πολλές από τις ίδιες που βρίσκουμε στο διαλογισμό, αλλά ο σκοπός της πρακτικής της ενσυνειδητότητας είναι μια πιο γενική βελτίωση της δικής μας ψυχικής υγείας, παρά να επιτευχθεί μια θεϊκή αποκάλυψη.

Επιστροφή στο ιστολόγιο