Ύπνωση της Πόζας Περιστέρι

Η στάση του ύπνου περιστεριού, επίσης γνωστή ως Supta Kapotasana, είναι μια αποκαταστατική στάση γιόγκα που προσφέρει μια βαθιά διάταση στους γοφούς, στους γλουτούς και στην κάτω πλάτη. Αυτή η στάση βοηθάει στην απελευθέρωση των εντάσεων στην περιοχή των γοφών και προσφέρει μια καταπραϋντική επίδραση τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό, κάνοντάς την ιδανική για αρχάριους και έμπειρους ασκούμενους της γιόγκα.

Σωστή Μορφή και Τεχνική

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να εκτελέσετε σωστά τη στάση του ύπνου περιστεριού:

  1. Ξεκινήστε στη στάση του περιστεριού, όπου το ένα γόνατο είναι λυγισμένο μπροστά σας και το άλλο πόδι εκτείνεται ευθεία πίσω.
  2. Αργά κατεβάστε τον κορμό σας προς τα εμπρός και ξεκουράστε το μέτωπό σας στο πάτωμα ή στα χέρια σας.
  3. Κρατήστε τους γοφούς σας τετράγωνους προς το πάτωμα και αφήστε τα χέρια σας να ξεκουραστούν μπροστά σας ή στα πλάγια.
  4. Αναπνεύστε βαθιά και κρατήστε τη θέση σας για 1-3 λεπτά πριν αλλάξετε πλευρά.

Συνηθισμένα Λάθη

  • Ασύμμετρη Θέση Γοφών: Βεβαιωθείτε ότι οι γοφοί σας δεν περιστρέφονται υπερβολικά προς τα πλάγια. Κρατήστε τους παράλληλους με το πάτωμα για να έχετε μια πιο βαθιά και ασφαλή διάταση.
  • Σφιγμένοι Ώμοι: Χαλαρώστε τους ώμους και αφήστε τον κορμό να βυθιστεί βαθιά στη διάταση.
  • Πολύ Γρήγορη Προσέγγιση: Μπαίνετε αργά στη θέση και δώστε χρόνο στο σώμα σας να προσαρμοστεί, ειδικά αν οι γοφοί είναι σφιχτοί.

Τροποποιήσεις και Παραλλαγές

Για να προσαρμόσετε τη στάση του ύπνου περιστεριού στο επίπεδό σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω τροποποιήσεις:

  • Χρήση Bolster: Αν είναι δύσκολο να σκύψετε εντελώς προς τα εμπρός, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα bolster κάτω από το στήθος για επιπλέον στήριξη.
  • Κύβος κάτω από τους γοφούς: Για καλύτερη ευθυγράμμιση των γοφών, τοποθετήστε έναν κύβο κάτω από τον γοφό του λυγισμένου ποδιού.
  • Εναλλακτική Παραλλαγή: Εκτελέστε μια ξαπλωτή έκδοση της στάσης του περιστεριού ξαπλώνοντας ανάσκελα και φέρνοντας το λυγισμένο γόνατο προς το στήθος.

Επαναλήψεις και Σετ

Κρατήστε τη θέση για 1-3 λεπτά σε κάθε πλευρά. Επαναλάβετε 2-3 φορές για να εμβαθύνετε στη διάταση και να απελευθερώσετε τις εντάσεις στην περιοχή των γοφών και της κάτω πλάτης.

Τεχνικές Αναπνοής

Αναπνεύστε βαθιά μέσω της μύτης καθώς εμβαθύνετε στη διάταση. Χρησιμοποιήστε την εισπνοή για να επιμηκύνετε τη σπονδυλική στήλη και την εκπνοή για να απελευθερώσετε τις εντάσεις στους γοφούς.

Βίντεο Επίδειξης

Ακολουθούν δύο βίντεο που δείχνουν τη σωστή εκτέλεση της στάσης του ύπνου περιστεριού:

 
Επιστροφή στο ιστολόγιο