Στάση Χεριού-Στο-Μεγάλο-Δάκτυλο στο Όρθιο

Η στάθμη χεριού προς τον μεγάλο δάχτυλο, ή Utthita Hasta Padangusthasana, είναι μια απαιτητική ισορροπία στη γιόγκα που ενδυναμώνει τα πόδια, τους μύες του κορμού και τους αστραγάλους. Επίσης προσφέρει βαθιά διάταση στον μηριαίο και προκαλεί την ευλυγισία στους γοφούς. Είναι μια εξαιρετική στάση για να βελτιωθεί τόσο η δύναμη όσο και η ισορροπία, καθώς και να επικεντρωθεί η προσοχή.

Σωστή τεχνική και εκτέλεση

  1. Ξεκινήστε σε όρθια θέση με τα πόδια σας ενωμένα και τα χέρια στα ισχία.
  2. Σηκώστε το δεξί γόνατο προς το στήθος και πιάστε τον μεγάλο δάχτυλο με την λαβή της ειρήνης (δάκτυλο-και-σαγόνι γύρω από τον δάχτυλο).
  3. Διατηρήστε την ισορροπία απλώνοντας το αριστερό χέρι στο πλάι, ενώ σταδιακά τεντώνετε το δεξί πόδι όσο περισσότερο σας επιτρέπει η ευλυγισία.
  4. Επικεντρώστε τη ματιά σας σε ένα σημείο μπροστά για να διατηρήσετε τη σταθερότητα και κρατήστε τους γοφούς ευθυγραμμισμένους.
  5. Αφού κρατήσετε τη θέση, μπορείτε να αυξήσετε την πρόκληση τραβώντας το δεξί πόδι προς το πλάι, διατηρώντας τον κορμό ενεργό.

Συνηθισμένα λάθη

  • Λάθος: Να στρογγυλεύετε πολύ την πλάτη. Πολλοί πέφτουν μπροστά για να φτάσουν τον μεγάλο δάχτυλο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αστάθεια. Λύση: Διατηρήστε την πλάτη ίσια και το στήθος ανυψωμένο για καλύτερη σταθερότητα.
  • Λάθος: Να λυγίζετε το πόδι που υποστηρίζει. Αυτό μπορεί να αδυνατήσει την ισορροπία. Λύση: Τεντώστε το πόδι που είναι σε στήριξη και διατηρήστε το ενεργό για καλύτερη υποστήριξη.

Μορφές και παραλλαγές

  • Μορφή για αρχάριους: Αν δεν φτάνετε τον μεγάλο δάχτυλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ζώνη γιόγκα γύρω από το πόδι σας και να την κρατήσετε για να επεκτείνετε την εμβέλεια.
  • Προχωρημένη παραλλαγή: Για μεγαλύτερη πρόκληση, μπορείτε να δοκιμάσετε να σηκώσετε τη ματιά σας προς την οροφή ή να λυγίσετε τον κορμό προς το πόδι ενώ κρατάτε τον δάχτυλο.

Αριθμός επαναλήψεων και σετ

Διατηρήστε τη στάση για 20-30 δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά και επαναλάβετε 2-3 φορές ανά πόδι για να ενισχύσετε την ισορροπία και την ευλυγισία.

Τεχνική αναπνοής

Αναπνέετε βαθιά και ομοιόμορφα. Εισπνεύστε καθώς σηκώνετε το γόνατο και εκπνεύστε καθώς σταδιακά τεντώνετε το πόδι μπροστά σας. Η συνεχής, ήρεμη αναπνοή θα σας βοηθήσει να βρείτε και να διατηρήσετε την ισορροπία.

Βίντεο: Στάθμη χεριού προς τον μεγάλο δάχτυλο εκτελούμενη από γυναίκες

Ακολουθούν δύο βίντεο που δείχνουν πώς να εκτελέσετε τη στάθμη χεριού προς τον μεγάλο δάχτυλο:

Επιστροφή στο ιστολόγιο