Hvilken treningsform passer best for meg? sirkeltrening, styrketrening, HIIT og intervall

Ποια προπόνηση μου ταιριάζει καλύτερα;

Πώς να επιλέξετε όταν υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές επιλογές;

Είτε επιλέξετε να γυμναστείτε μόνοι είτε με άλλους, η γυμναστική είναι ένας καλός οδηγός για μια σειρά από οφέλη τόσο για τη φυσική όσο και για την ψυχική υγεία. Η γυμναστική δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να γίνει οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε. Ανεξάρτητα από την ηλικία και τη φυσική κατάσταση - υπάρχει μια μορφή γυμναστικής που ταιριάζει σε όλους.

Προπόνηση σε κύκλους

Η προπόνηση σε κύκλους είναι μια μορφή γυμναστικής που βασίζεται στην αποτελεσματικότητα. Συνδυάζει διάφορες ασκήσεις που συνήθως βασίζονται στην ενδυνάμωση. Η διαφορά μεταξύ κανονικής προπόνησης ενδυνάμωσης και προπόνησης σε κύκλους είναι ότι κάνετε διάλειμμα μόνο αφού έχετε ολοκληρώσει όλες τις ασκήσεις στον κύκλο.

Αυτή η μορφή προπόνησης είναι συχνά πολύ έντονη και παρέχει αρκετά οφέλη. Η προπόνηση γίνεται πιο χρονικά αποτελεσματική καθώς μπορείτε να εκτελέσετε περισσότερες ασκήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορεί επίσης να είναι θετική για την καρδιοαναπνευστική σας κατάσταση, εάν επιλέξετε ασκήσεις που ενεργοποιούν μεγάλες μυϊκές ομάδες και αυξάνουν τους παλμούς σας.

Πρόκειται για μια μορφή γυμναστικής που μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε ατόμου και είναι ιδανική για όσους έχουν περιορισμένο χρόνο.

παπούτσια για προπόνηση σε κύκλουςΓκρι leggings για προπόνηση σε κύκλους

Ενδυνάμωση

Η ενδυνάμωση είναι μια από τις πιο κοινές μορφές προπόνησης και κάτι από το οποίο όλοι μπορούν να επωφεληθούν. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως σχετικά με τη διαφορά μεταξύ της προπόνησης σε κύκλους και της ενδυνάμωσης, εδώ θα κάνετε διάλειμμα μετά από κάθε άσκηση. Θα θελήσετε να αφιερώσετε επιπλέον χρόνο για να ολοκληρώσετε ολόκληρη την προπόνηση καθώς χρησιμοποιείτε βαρύτερα βάρη και πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί ώστε να γίνεται σωστά.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μορφές γυμναστικής, η ενδυνάμωση συνοδεύεται από μια σειρά οφελών για την υγεία σχεδόν ολόκληρου του σώματος.

Με την ενδυνάμωση, συνήθως θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα, ώστε να μην επιβαρύνετε το σώμα σας. Τα διάφορα προγράμματα που επιλέγετε να ακολουθήσετε ποικίλλουν από 2 έως 5 ημέρες την εβδομάδα. Εάν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την ενδυνάμωση, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο άρθρο μας για τις καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για ολόκληρο το σώμα.

Για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε τις προπονήσεις χωρίς εμπόδια, είναι καλύτερα για τον καθένα να έχει μια καθαρή εικόνα του πόσο χρόνο μπορούν να αφιερώσουν σε αυτό. Έτσι ώστε όλο αυτό να μην γίνει πηγή άγχους στη ζωή σας.

 

Διαλειμματική προπόνηση και HIIT

Η διαλειμματική προπόνηση και το HIIT είναι δύο μορφές προπόνησης που περιλαμβάνουν την εναλλαγή της έντασης κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Στη διαλειμματική προπόνηση, εναλλάσσετε μεταξύ χαμηλής και μέτριας έντασης, επιτρέποντας μεγαλύτερη ποικιλία και πιθανώς είναι κατάλληλη για κάποιον που θέλει να αφιερώσει περισσότερες ώρες στην προπόνηση και να έχει μεγαλύτερη προπονητική ποσότητα.

Με το HIIT, από την άλλη πλευρά, και για να θεωρείται HIIT, πρέπει να βρίσκεστε στη μέγιστη ένταση όταν αλλάζετε την ένταση. Αυτό πρέπει να είναι δηλαδή 85-100 τοις εκατό του μέγιστου παλμού σας.

Μπλε tie dye leggingsΆσπρο τοπ για προπόνηση σε κύκλους  

Οι δύο μορφές προπόνησης που αναφέρθηκαν νωρίτερα στο άρθρο μπορούν να συγκριθούν με αυτές, όπου μπορεί να πει κανείς ότι το HIIT είναι κατάλληλο για κάποιον που έχει μια πιο πολυάσχολη ζωή και θέλει να ολοκληρώσει γρήγορα μια προπόνηση, ενώ η διαλειμματική προπόνηση είναι για αυτούς που επιθυμούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην εκτέλεση των ασκήσεων.

Ωστόσο, και οι δύο μορφές γυμναστικής είναι απαιτητικές και αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα γι' αυτές μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα άρθρα που παρατίθενται παρακάτω.

Ποια μορφή γυμναστικής σας ταιριάζει καλύτερα;

Ακολουθούν τέσσερις ερωτήσεις που θα βοηθήσουν να σας καθοδηγήσουν στη σωστή μορφή γυμναστικής για εσάς. Αλλά να θυμάστε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σας εμποδίσει να δοκιμάσετε πολλές διαφορετικές μορφές γυμναστικής και αυτή που δεν πιστεύατε ότι θα ταιριάζει, μπορεί να ταιριάζει.

Ποιος είναι ο στόχος της προπόνησής σας;

Τι θέλετε να κερδίσετε από την προπόνηση. Τυπικοί στόχοι μπορεί να είναι: Να γίνετε πιο δυνατοί; Πιο ευλύγιστοι; Καλύτερη φυσική κατάσταση ή να χάσετε βάρος; Αποκατάσταση ή απλά ένας καλός ύπνος;

Τι θέλετε να πετύχετε με την προπόνηση;

Μπορεί επίσης να είναι έτσι ώστε αυτό που θέλετε να κερδίσετε από την προπόνηση είναι να επωφεληθείτε από τον χρόνο αναμονής που έχετε, να είστε πιο δραστήριοι ή να βγείτε περισσότερο έξω. Συχνά καταλήγετε να διασκεδάζετε όταν βρίσκετε τη σωστή μορφή γυμναστικής.

Τι δεν σας αρέσει;

Σκεφτείτε πράγματα που σίγουρα δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να κάνετε. Εάν φτάσετε σε κάποιο συμπέρασμα, μπορείτε να αποκλείσετε αυτή τη μορφή γυμναστικής. Θυμηθείτε ότι μερικές φορές πρέπει να επεκτείνετε τα όριά σας, ακόμα κι αν είναι κάτι που δεν αισθάνεστε άνετα.

Πού θα γυμναστείτε;

Σκεφτείτε μέρη όπου θα μπορούσατε να κάνετε αυτές τις μορφές γυμναστικής, πού θα νιώθατε πιο άνετα να τις κάνετε; Συχνά δεν χρειάζεστε εξοπλισμό για να γυμναστείτε, ειδικά αν είστε αρχάριος.

Οι πιο συνηθισμένοι χώροι όπου μπορείτε να γυμναστείτε είναι:

  • Γυμναστήριο έχετε το πλεονέκτημα ότι έχετε έναν αριθμό εξοπλισμού που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και αυτό επιτρέπει αυξημένη ποικιλία και δυνατότητες.
  • Στο σπίτι έχετε το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να γυμναστείτε όποτε θέλετε.
  • Στην ύπαιθρο μπορεί συχνά να νιώσετε μερικά μειονεκτήματα καθώς πρέπει να ακολουθήσετε τον καιρό, αλλά είναι υπέροχο αν χρειάζεστε λίγο φρέσκο αέρα και άνεμο στα μαλλιά σας.

Ρίξτε μια ματιά στα άρθρα παρακάτω σχετικά με το πώς μπορείτε να γυμναστείτε στο πάρκο και στο σπίτι.

Θέλετε να γυμναστείτε μόνοι ή μαζί με άλλους;

Ορισμένα άτομα είναι σε θέση να κινητοποιηθούν, να διατηρήσουν την κίνησή τους και να τους αρέσει να γυμνάζονται μόνα τους. Άλλοι μπορεί να θεωρούν πιο διασκεδαστικό και ευκολότερο να διατηρούν την κινητοποίησή τους όταν γυμνάζονται ή κάνουν κάτι με άλλους.

Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μπορείτε να πάρετε έναν φίλο, να επιλέξετε ομαδική εκπαίδευση ή ίσως να πιέσετε τον σύντροφό σας να συμμετάσχει. Ρίξτε μια ματιά στο άρθρο παρακάτω που εξηγεί περισσότερα σχετικά με το πώς μπορείτε να γυμναστείτε με άλλους και τις ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε.

 

Ρίξτε μια ματιά στα σχετικά άρθρα μας παρακάτω

Επιστροφή στο ιστολόγιο